bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Ragyogó időben, több helyszínen, rengeteg programmal várták a látogatókat a szervezők Cigándra 2018. augusztus 19-én az Államalapítás ünnepe,Cigánd város napja valamint a Cigándi Járás megalakulásának ötödik évfordulója alkalmából.

A Szabadidő Központnál a Magyar Szabadidősport Szövetség és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Sportegyesület közreműködésével különböző sportágakat (mászófal, kosárlabda, teqball stb.) próbálhattak ki a látogatók.

A járóbeteg szakellátó központ és az inkubátorház között kialakított fitness park ünnepélyes átadására is az említett szervezetek képviselőinek jelenlétében került sor. Köszöntőt mondott Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere és Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke.

Polgármester úr elmondta: „Cigánd nem dúskál javakban, nem ömlenek források, és nagyon nehezen finanszírozzuk a sportra fordítható kiadásainkat. De mindannyian úgy gondoljuk, hogy az egészségbe és a gyermekeinkbe viszont mindig megéri befektetni. A foci mellett alakult egy bringaklub, de a fitnessnek is komoly hagyománya lett mára a sportlétesítményeinknek köszönhetően.”

Az árapasztó tározón a Ki a legény/leány a gáton? címet viselő egyéni indítású kerékpárverseny zajlott, melyen több korosztályban, összesen 110 sportoló indult el. A verseny eredményhirdetésére a Bodrogközi Múzeumportán került sor.

A református templomban az ünnepi istentisztelet keretén belül Kristóf István református lelkész áldotta meg az új kenyeret, amit Oláh Krisztián polgármester vágott fel.

A Bodrogközi Múzeumportán a nap folyamán főzőversenyen mérettették meg magukat a nevezett csapatok. A legfinomabb ételt a Bodrogközi Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ csapata készítette, különdíjban a Cigánd SE Lány labdarúgó csapata érdemelte ki.

A főzőversenyen kívül is számos gasztronómiai különlegességgel várták a látogatók a város intézményeinek, civil szervezeteinek képviselői.

A Cigándi Járás megalakulásának ötödik évfordulója alkalmából a múzeumporta előtti téren a Járás valamennyi településének delegációi mutatták be a helyi értékeiket.

Ezen az éven is harcba szálltak a Cigánd Legerősebb Embere címért. A szekérhúzásból, petrence rúd tartásból, húzódzkodásból, boksz gép ütésből, szkanderből álló feladatok leküzdése után, sorozatban harmadik alkalommal a Királyhelmecről érkezett Helmeczi Tibor nyerte el a Cigánd Legerősebb Embere címet.

Délután a szabadtéri színpadra tevődött át a figyelem. A kulturális programban felléptek a helyi amatőr művészeti csoportok, a hivatalos ünnepi köszöntők, majd a sztárvendégek fellépései következtek.

Köszöntőt mondott Oláh Krisztián polgármester, Dr. Stumpf István alkotmánybíró, valamint Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője.

Polgármester úr többek között kiemelte: „2012-ben a bodrogközi embereknek, polgármestereknek volt egy nagy közös álmuk, mégpedig, hogy a Bodrogköznek önálló járási székhelye legyen. Bár sokan nem hittek benne, mégis megvalósult az álom, amit 2013. január 1-től Cigándi Járásnak neveznek.

Színpadra lépett a televíziós tehetségkutató műsorból jól ismert Ham Ko Ham, illetve Ricco&Claudia. Örökzöld slágereivel repített vissza minket az időben Zalatnay Sarolta. Mai slágereket dolgozott át rézfúvós hangszerekre a Kelet Brass Band. Szekeres Adrienn dalai szívet,lelket melengettek. A fellépők sorát a fiatalok nagy kedvence az AK26 zárta.

A színpadi programok után a Fő utcán Szabó Ákos és társa látványos éjszakai motoros bemutatójával ejtették ámulatba a tömeget.

Az ünnepség alatt a múzeumporta előtt illetve a Hősök terén rengeteg árus kínálta portékáit; volt dodzsem, ringlispíl, mely remek szórakozási lehetőséget biztosított minden korosztály számára. Az egész napos rendezvényt a hagyományoknak megfelelően tűzijáték zárta.

A szervezők nevében nagyon szépen köszönjük minden támogatónak, fellépő vendégnek, önkéntesnek, dolgozónak, közfoglalkoztatott dolgozónak, diákmunkásnak és minden háttérben tevékenykedőnek a munkáját. Köszönjük a hozzájárulásukat ahhoz, hogy méltóképpen tudja városunk és a Cigándi Járás megünnepelni az államalapítás, Cigánd város napját és a Cigándi Járás megalakulásának évfordulóját.

Fényképeket az alábbi linken láthatnak:

5 éves a Cigándi Járás – Államalapítás ünnepe:

https://photos.google.com/share/AF1QipMmGtXiYFYQ4Ru1yBXjz_Kg5yu5ydB_-BenfnP9YSX0AOndY7ZmydMAAHJOphXvOQ?key=N2FjUkpmdkVVaFFFNGhReUxEeUxHYmdRWlpJajd3