bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Hétvégén, november 16-án megrendezésre került a karosi Honfoglalás Kori Látogató Központban az Életfa Ültetők Találkozója. A tavalyi nagy érdeklődésnek köszönhetően az idén is sok fával gyarapodhatott a Látogató Központ területe. Több mint 70 fát fogadtak örökbe, melyek mellett egy kis tábla jelzi ültetőjük nevét. Az egy évvel korábban ültetett fákat pedig gondosan megkapálták, meglocsolták, amelyet majd azzal hálálnak meg hogy nagyra nőnek.

Az ide érkezők 10 óra és fél 11 között vehették át tábláikat. Akik korábban érkeztek már bejárták a területet és kinézték az ültetendő fájuk helyét.

A találkozót egy ágyú dörrenéssel nyitotta meg Mezősi László kuruc kori hagyományőrző, majd közösen énekelték el a Boldogasszony anyánkat. Kulcsár Nándor Karos Község polgármestere és Szabó Péter a Honfoglalás Kori Látogató Központ igazgatója köszöntötte a vendégeket. Kiss Endre József a Sárospataki Könyvtár Igazgatója és a Magyarok Világszövetségének delegáltja tartotta meg beszédét. Mezősi László szavalata után, mindenki elültethette a fáját.

Közben a Hollóének Hungarica Régizene Együttes mesés zenéjét hallgathattuk. Az elfáradt ültetőket a Karosi Konyha által készített meleg gulyásleves várta .

Ebéd után kezdődhetett a harc, egy lovasíjász bemutató kereteiben, amellyel a helyiek készültek (Kubus Miklós, Kocsis Bence, Dankó Nikoletta, Kovács Nikoletta és Kovács Gergő). Aki elég bátor volt felpattanhatott a lóra, íjászkodhatott. Az épületben pedig kézműves foglalkozáson vehettek részt az érdeklődők.

A Hollóének Hungarica Régizene Együttes koncertje a középkorba varázsolt mindenkit. A zenekar 2005-ben alakult és középkori világzenét játszanak, különleges hangszerekkel, többek között skót duda, középkori duda, középkori dobok, csörgők, buzuki.

Időközben megérkezett az előadó Hidvégi-Üstös Pál, aki túlélési- és navigációs specialista, extrém sportoló, túravezető és a Tisza Nagykövete.  Számos elismeréssel, kitüntetéssel a háta mögött, élményeiről, expedícióiról mesél nekünk. Nagyon izgalmas történeteket hallhattunk a legutóbbi kalandjáról a Közép-Ázsia expedícióról Magyar Felfedezők Nyomán. Hasonlóan teljesítette az útvonalat, mint Vámbéry dervisként annak idején gyalog, hegyet mászva, lóval, tevével, úszva és futva több mint 10.000 kilométert járt be a nagy magyar felfedezők nyomában.  Célja az oktatás, hogy bemutassák milyen kivételes fizikai teljesítményre voltak képesek már 100-150 évvel ezelőtt elődeink, amikor bejárták Közép-Ázsia sivatagjait, hegyeit, de még fontosabb, hogy ezt a tudományos ismeretek bővítése érdekében tették. Fontosnak tartja azt, hogy közelebb kerüljenek hozzánk ezek a Közép-Ázsiai népek, akik az őshaza és a török népek kutatása kapcsán már több száz éve kapcsolatokat ápoltak velünk.

Besötétedett és mindenki a szerrakó helyhez ment, hogy őseink tiszteletére fellobbanjon a Szertűz. Csend volt és a tűz egyre magasabbra nyúlt. Megszólaltak a dobok és az ősi énekek. A felhős idő ellenére a Hold is megmutatta magát. Az énekek és a dobszó végigkísérték a tűzet míg parázzsá nem lett.

Sok sok kép a 2. lapon!Pages: 1 2