bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Révleányvár

Révleányvár címere

Várday László a várat, jegyesének, Pálóczy Agathának tiszteletére szűzvárnak keresztelte el, de ez az elnevezés aztán nem bizonyult maradandónak. A nép, mondákkal őrizte meg a cseh betörés emlékét: a husziták ebbe a várba zárták be a környék összefogott lányait, asszonyait, innen az elnevezés. Leányvár közelében feküdt a XIV. században Őszöd nevű község, és 1541-ben még együtt adózott a Dámócnál említett Sárkány nevű faluval is. A két község megszűnésekor Dámócba és Leányvárba olvadt be azok lakossága és határa is.

1700-ban a többi Észak-magyarországi várral együtt I. Leopold császár leromboltatta a várat, később a helyén épült fel Sennyey Pál báró vadászháza. A lecsapolások után szántóterülete négyszer akkora lett, mint azt megelőzően. A második világháború idején a magyar csapatok heves ütközetben vetették vissza innen a hídfőt képző szovjet és román csapatokat. A falu külterületi települései voltak: Bodzás, Buró, Hatakos, Nagyerdő, Vár, Szélföld, Korcsó, Várszög, Várdomb.

A település bár messze van mindentől, de aki ide jön, vagy itt él élvezheti a szép környezet, tiszta levegőt.

Látnivalókbók: Református templom amely már több mint 300 éves, a görög katolikus Menybemenetel kápolna, amely régen még iskola ként működött, Révleányvár legmagasabb pontja ahonnan ha tiszta az idő, tökéletes panoráma a Tisza. Büszkesége a 807 cm törzsátmérőjű fehér nyár (közelsége ellenére közigazgatásilag Dámóchoz tartozik). A hatalmas fa 35 m magasságával felkerült a magyarországi famatuzsálemek listájára. 4 m magasságban a fa két erőteljes ágra válik szét.

Oldalak: 1 2 3Révleányvár Hírek

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is megemlékeztünk a “szép korúakról.” Deák Bertalan Révleányvár Község polgármesterének köszöntője után, Dr. Hörcsik Richárd B.-A.-Z. Megye Országgyűlési képviselő […]

Gitároktatás Révleányváron

Révleányvár Programajánló