bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Felsőberecki

Felsőberecki címere

Felsőberecki község Borsod-Abaúj-Zemplén megye északkeleti részén, a Szlovák – Magyar határ mentén fekszik. Sátoraljaújhely szomszédságában, a Bodrog folyó partján található. Csak alsóbbrendű utakon közelíthető meg. Hagyományosan mezőgazdasági jellegű település. A jelenleg 305 főkörüli lakosságszám egyre csökkenő tendenciát mutat, melynek fő oka a fiatal, aktív korú lakosság elvándorlása, a születések számának csökkenése. A településen teljesen kiépült a vezetékes ivóvíz, gáz, valamint a telefonhálózat, a kommunális szilárd hulladék kezelés megoldott. A település valamennyi útja aszfaltozott. A szennyvízcsatorna hálózat 2005 májusától üzemel. A Bodrog-folyó partján turista és vendégház is működik, a Bodrog turista háztól 50 m-re horgászhely, 200 m-re komp üzemel. Osztálykirándulások, erdei iskolák, vízitúrázók, horgászok, egyéni kirándulók ideális célpontja. Strandolásra a víz minősége miatt sajnos már nincs lehetőség. Minden évben megrendezésre kerül gyermeknap és falunap, illetve idősek napja. A faluban Idősek klubja és könyvtár üzemel.

Létezésére az első okleveles adat 1329-ben utal, de akkor még Alsóbereckivel együtt szerepelt Berecki néven, s csak 1391-től lett önálló falu. Felsőberecki magyar falu Zemplén vármegyében, a Bodrog bal partján. Leggyakrabban a Berecki nevű családot emlegetik földesúrként a középnemesek közül a 15. században. 1541-ben 7 lakott és 3 üres, 1546-ban 3 üres és 3 lakott portát írtak össze benne. 1873-tól a királyhelmeci, 1882-től a bodrogközi, 1904-től a sátoraljaújhelyi, 1933-tól a sárospataki, 1938-tól újra a sátoraljaújhelyi járás faluja volt a járások megszüntetéséig. 1982-től Sátoraljaújhely vonzáskörzetébe tartozott. 1950-ig az Alsóberecki körjegyzőségen intézték közigazgatását. 1950-1977 között önálló tanácsa volt. 1977-1990 között az Alsóberecki közös tanácshoz tartozott, mint társközség. 1990-től polgármester irányítja a falut függetlenített vezetőként, míg körjegyzője Karossal együtt intézi a hivatalos ügyeket.

Oldalak: 1 2 3Felsőberecki Hírek

Sok szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a 2014. december 20-án 16:00-tól tartandó Adventet záró Ökumenikus Istentiszteletre a Református templomba. Azt követően megrendezésre kerülő Karácsonyi […]

Mikulás est Felsőbereckiben

Felsőberecki Mikulás est

Felsőberecki Baba-mama klub

Felsőberecki Baba-Mama klub

Felsőberecki Programajánló