bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Karos

Karos címere

A település Sátoraljaújhelytől 15 km-re, Sárospataktól 16 km-re fekszik. Karos község a Bodrogköz egyik legrégebben lakott települése. Neve közel száz esztendeje cseng ismerősen nemcsak a régészek, de a IX.-X. század emlékei iránt érdeklődő széles közvélemény előtt is. A X. században valószínűleg fejedelmi szálláshely volt,hiszen a régészek a falu határában az ország leggazdagabb honfoglalás-kori lelőhelyére bukkantak. Összesen 3 temetőt tártak fel (az Eperjesszög I. temetőben 13, az Eperjesszög II. temetőben 73, az Eperjesszög III. temetőben, pedig 19 sírt).A töredékeiben is pompás leletanyagban tegezek, szablyák, íjcsontok, veretes övek, veretekkel díszített tarsoly, arab dirhemek, valamint nagyszámú lószerszámok, köztük nők által használt kantárdíszek, ezüstberakásos kengyelek tanúskodtak hajdani tulajdonosaik rangjáról, gazdagságáról.

A község első írásos említése 1392-ből való. Birtokosai a XVI. század végéig gyakran változtak. 1631-től a Sennyey család birtokában volt a település jelentős része. 1880-ban tűzvész pusztítja el a települést. 1930-as években Sennyey Miklós báró és Nádasdy Ferenc gróf birtokolta. Karos református temploma az 1820-as években épült, a görög katolikus templom pedig 1958-ban.

A községben működik alsó tagozatos általános iskola (első három osztály), óvoda és orvosi ellátás. Településünkön önálló konyha üzemel napi háromszori étkezéssel.

Oldalak: 1 2 3Karos Hírek

Karcsa Község Önkormányzata szeretettel  várja az érdeklődőket  augusztus 14-16.-án a XXI. Karcsai Falunap eseményeire. Részletek a plakáton:     -cj-

Szépkorúak Napja Karosban

Baba Mama Klub Karosban

Karos Programajánló