bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Pácin

Pácin címere

Története:

Az Árpád-kori település első ismert írásos említése Patzin néven 1247-ből származik. Pácin a középkorban a szomszédos Karcsával együtt a tokaji, a tállyai, majd pedig a regéci vár birtokai közé tartozott, s így földesurai jelentős főúri családok – a Debrőiek, Brankovics György, a Hunyadiak, majd a Szapolyaiak – voltak.

A mohácsi csata után egymást váltogatták Pácin birtokosai. A XVI. század derekán Serédy Gáspáré, majd unokaöccséé, Alaghy Jánosé lett a falu. Az 1570-es években házasság révén a Mágóchy család tulajdonába került.A pácini kastély építését Mágóchy Gáspár határozta el egyetlen örököse, András és felesége, Alaghy Judit lakhelyéül szánva. Mágóchy Gáspár halála után özvegye összeházasodott a dinasztiaalapító Rákóczi Zsigmonddal, így a birtokok a Rákócziak kezére jutottak. 1590-ben a Rákóczi birtoklási vitát követő kiegyezés után Alaghy Ferencnek és kiskorú unokaöccsének, Menyhértnek a tulajdonába került a birtok.Alaghy Ferenc 1607-ben bárói címet kapott, s egy évvel a teljes regéci uradalom megszerzése után 1612-ben meghalt. Utóda Alaghy Menyhért lett, akinek 1631-ben bekövetkezett örökös nélküli halála után a király a pácini birtoktestet Sennyey Sándor bárónak adományozta. A községet a XVIII-XIX. században a Sennyey válogatott gulyája tette ismertté. Az ő leszármazottai birtokolták egészen 1945-ig az uradalmat.Határa napjainkban 3480 hektár, melyet korábban a Karcsai Dózsa Termelőszövetkezettel egyesülve műveltek. 1990 óta pedig magángazdálkodások, társulások művelik a földet. A község közigazgatásilag 1919-ig Nagyövesdhez tartozott. Ezután hol a Karcsai tanáccsal egyesülve, hol önállóan igazgatták. Az elöljáróság évtizedes harcának eredményeképpen 1989. január 1. óta visszaszerezte önállóságát,hosszú harc és Barati Atila polgármester éhségsztrájkja után 1995 márciusában nyitották meg a szlovák-magyar határátkelőt.

2013 február 1-től Pácin és Bodroghalom közös önkormányzati hivatala szolgálja ki a két település lakosságát és önkormányzatait.

A falu legfőbb nevezetessége a középkorú reneszánsz stílusú kastélymúzeum, amit nagy területű (20 hektár) erdős park (Báró-kert) vesz körül.

A kastélyról részletesen itt >>>

A 2011-es évstatisztikai adatai alapján a faluban 1448 fő az aki életvitelszerüen él, mintegy 570 családot számolhatunk meg. Az emberek szeretnek itt élni, mégis  nagy az elvándorlás, főként a fiatalabb korosztály részéről, ez annak köszönhető, hogy nagyon kevés a munkalehetőség a környéken.

Ezen a bodrogközi kis településen minden adott ahhoz, hogy az ember  jól érezze magát. Van szép kastélyunk, Bárókeertünk, Karcsa tavunk, amely kedvez a horgászni vágyóknak éppen úgy mintakik fűrdőzni szeretnének, szoborkompoziciók, melyeket Sárosi Tíbor fafaragó készített, iskolánk, óvodánk, hivatalunk, Idősek Klubja.

 

 

Oldalak: 1 2 3Pácin Hírek

Pácin Község Önkormányzata, szeretettel hívja-várja Pácin kedves lakosait, kicsiket és nagyokat rendezvényére, 2015. március 15-én 15.00 a Református Templom melletti emléktáblánál!   K.Cs.Cs.

Óvodaszentelés Pácinban

Pácin Programajánló