bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Ricse

Ricse címere

Az első világháború éveiben a Bodrogköz és Ricse harcoktól mentes volt, de veszteségektől nem. Az első világháborúban elesett ricsei lakosok száma 36-40 főre tehető. Nekik állítottak emlékművet az itthon maradottak az egykori Leventeotthon udvarán.

Az első világháborút követően a jelentős területvesztés folytán Ricse község vált a Bodrogköz járási székhelyévé. Ekkor épült fel a településen a főszolgabírói hivatal, a laktanya épülete, a csendőrség és a vámőrség épülete, a gyógyszertár, a posta, az iskolák és a vasútállomás.

A II. világháború a településtől újabb emberáldozatokat követelt: 50 katona esett el a harcokban, valamint 9 zsidó családot hurcoltak el a haláltáborokba, köztük a Zukor család akkori tagjait. A hősi halottak emlékére a község temetőjében állítottak emlékművet.

A II. világháborút követő években Ricse ismét több intézménnyel bővült: egy 50 ággyal működő TBC- kórházzal, rendőrséggel, szülőotthonnal. Azonban Ricse a járási székhely státuszát ekkorra már elvesztette.

A rendszerváltást követően (az 1990-es évek elején) felszámolták a helyi termelőszövetkezetet. Napjainkban a földterületek nagy része magántulajdonban van, az itt élő emberek többségének továbbra is a földművelés, a gyümölcstermesztés és az állattenyésztés jelenti a megélhetést.

Intézmények, látnivalók;

A település központjában található az 1828-ban épült református templom, mely a benne található orgonával ritka látványosság a Bodrogközben. A községben egy katolikus templom is épült.

A település a helyi emberek munkájának köszönhetően több parkkal és virágos környezettel fogadja az idelátogatókat. Ricsén jelenleg 3 – fákkal, virágokkal beültetett – park található. Az egyik park a falu régi „vásárterén” kapott helyet. Ebben a parkban a közelmúltban került felújításra egy régi kút. A kút vizének a helyi lakosok gyógyító erőt tulajdonítanak, és ha tehetik, mindennap isznak egy pohárral a vizéből.

Oldalak: 1 2 3 4Ricse Hírek

                                  Meghívó   Ricse Község Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt […]

Nőnap ricsén

Farsang a ricsei iskolában

Ismét Baba- Mama klubb ricsén

Véradás Ricsén

Ricse Programajánló