bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Tiszacsermely

Tiszacsermely címere

Tiszacsermely Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti peremén, a Bodrogköz nevű kistájon, a Tisza valamikori árterületén található község.
Az öntéstalajon épült falu határában halad a Bodrogköz vizeit összegyűjtő Tiszakarádi-főcsatorna. A település déli határa  – habár a Tisza jelenleg távolabb folyik – a korábbi nagy folyókanyarulatok miatt ma is Szabolcshoz tartozó terület.

Tiszacsermely község 1948-ban jött létre a Cigándi-határszél, a Harkói tanyák, József-major, Kishalászi tanyák, Kökényes-tanya, Pusztakarád-határszél, Nyúlvár és Újrakodó egyesítésével. Először a József-falva nevet viselte, majd felvette a Tiszacsermely nevet.

Az alacsonyabb területek egykor a Tisza árterületéhez tartoztak, melyet évről-évre elöntött a folyó. A szabályozás előtt a lakói halászok: pákászok, csíkászok voltak, de foglalkoztak a nádvágással és gyékényfonással is.  Lakossága: 695 fő.
A falu megközelítése: Sárospataktól mindössze 22 km-re található ez a kis település. Közúton ez menetrend szerinti autóbusz  közlekedés igénybevételével is mindössze 20 perces időt igényel. A szomszédos település, Cigánd határában épült Tisza-hídon Szabolcs-Szatmár- Bereg megye irányából is könnyen megközelíthető.

Oldalak: 1 2 3Tiszacsermely Hírek

Csatlakozva az országos rendezvénysorozathoz, Tiszacsermelyen is közös szavalattal emlékeztek a 1848-49-es forradalom és szabadságharcra. Szép napsütéses délutánon gyülekeztek az emberek 2015.  március 15-én. Közösen meghallgatták […]

Tiszacsermely Programajánló