bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

A Karcsaiak Karcsáért Egyesület tagjai egy kedves meghívásnak eleget téve, május 30-án Átányba kirándultak.  Átány Heves megyében található, 1600 fős kis település. A karcsai egyesület tagjai az „Együtt Egymásért Alapítvány az átányi református gyülekezetért” meghívására érkeztek a településre.

Már megérkezésükkor kedves fogadtatásban volt részük. A polgármester, Gönczi Mihály, valamint az alapítvány kuratóriumának elnöke, Ferenczfiné Lyócsa Éva fogadta a karcsaiakat.

Elsőként megtekintették a falu nevezetességeit. Ellátogattak a tájházukba, mely a hagyományos paraszti élet színterét mutatja be, majd megnézték az ún. Kakas-házat is. Ez a ház egy saját birtokából élő, lovat tartó gazdaember lakása volt. Kakas-háznak ismerik Átányon, mert benne lakott és belőle halt ki volt gazdája, Kakas Samu.  Az átányi házak érdekessége arányos formájuk mellett: a fűrésszel cifrázott vértelek és a kovácsoltvas házorom dísz.  Ezután egy élő portára látogattak el, mely ma az önkormányzat tulajdonát képezi, és bemutatja az állattartás hagyományos formáit.

Délre finom ebéddel várták az egyesület tagjait, az önkormányzat étkezőjében, majd mikor már mindenki kellő energiát gyűjtött a nap folytatására, tovább indultak a látnivalók felfedezésére. Kilátogattak a falu református temetőjébe, ahol található egy régi kőkoporsó, melynek csodatévő erőt tulajdonítanak. A különös sírról az ezoterikus tanok követői úgy tartották, ártó erők veszik körül. Bár sokan vannak, akik ma is messziről elkerülik a sírt, mások csodatévő, gyógyító erejében hisznek, és úgy tartják, a tiszta szívű, jó embereknek szerencsét, nem pedig balszerencsét hoz. Ezért a karcsaiak közül is többen megérintették a koporsót, bízva jótevő erejében.

A kora délutáni órákban már izgatottan készülődtek az egyesület tagjai, ugyanis 4 órakor már várták őket a helyi közösségi térben, hogy rövid bemutatót tartsanak eddigi munkásságukból. A fellépés előtt sor került a köszöntésre. Ferenczfiné Lyócsa Éva köszöntötte a vendégeket, majd Kardos Lajosné a Karcsaiak Karcsáért Egyesület elnöke röviden bemutatta az egyesületet, aztán az átányiak ajándékokkal kedveskedtek a karcsaiaknak. De a karcsai egyesület tagjai sem érkeztek üres kézzel. Milinki László, Karcsa község polgármestere megköszönte a meghívást, és ő is ajándékokat adott át, Ferenczfi Zoltán református lelkésznek és Gönczi Mihály polgármesternek is.

Elsőként az átányi asszonyok egy dalcsokorral köszöntötték a karcsai egyesület tagjait, akik szintén elénekeltek egy-két dalt. Majd több táncot és vidám jelenetet is előadtak, többek között a country táncot, a Halott-siratót, a Z’Zi Labortól a Honky Tonk Woman-t. De a legnagyobb sikere a cigánykaraván előadásnak volt, melynek végén a közönséget is bevonták a mulatozásba. Az átányiaknak nagyon tetszett a színes műsor, szívesen kapcsolódtak be a táncba és vastapssal jutalmazták a fellépőket.

A fellépés után még megnézhették az átányi református templomot, mely a XV. században épült gótikus stílusban. A XVI. sz. közepén helyreállított templomnak csak a szentély része maradt meg eredeti formájában. A végleges formáját elnyert templomhajó: késő barokk; a vaskos torony pedig: paraszt barokk stílusú lett.

Aztán, hogy ne térjenek haza a vendégek üres gyomorral, még finom vacsorával is várták őket, majd a viszontlátás reményében  elbúcsúztak egymástól.

Nagyon kellemes és vidám napot töltöttek el az egyesület tagjai Átányba, ahol kedves vendéglátásban volt részük. A Karcsaiak Karcsáért Egyesület tagjai nagyon szépen köszönik az átányi alapítvány meghívását, az egész napos vendéglátást és nagyon remélik, hogy még idén újra találkozhatnak, de akkor már Karcsán.

-cj-