bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

A 61 évvel ezelőtt történt forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek meg Cigándon.
Az ünnepség a Nagy Dezső Művelődési Ház dísztermében kezdődött, a résztvevőket Pikó Sándor köszöntötte.
A Kántor Mihály Általános Iskola hetedik osztályos tanulói és az iskola énekkara emlékezett meg a hősökről.
Az irodalmi és zenés műsort követően Oláh Krisztián Cigánd város polgármestere köszöntötte a vendégeket. Elmondta: „Ma elsősorban azok emléke előtt tisztelgünk, akik azért áldozták fel karrierjüket, szabadságukat, sőt életüket is, hogy megteremtsenek egy szabad, független, demokratikus országot.”
Polgármester úr köszöntője alkalmával az ’56-osok terén felállított emlékművet is bemutatta, mely méltó emléket állít a forradalom és szabadságharc hősei előtt. Az alkotás megvalósítóját, Borsi Antalt, Pikó Sándor méltatta.
A polgármester úr szavait Wittner Mária, 1956-os szabadságharcos, egykori országgyűlési képviselő beszéde követte, aki a forradalom alatt személyesen átélt élményeiről, annak üzenetéről beszélt. Wittner Mára után Dr. Hörcsik Richárd Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet, majd Kristóf István lelkész mondott áldást.
A megemlékezésen Sándor Bianka Tollas Tibor: Túlélők című versét, valamint Iski Tünde Gazdag Erzsi: Ifjúság te vagy csillagunk című versét hallhatták a megjelentek.
Az ünnepség végén a rossz időjárás ellenére a meghívott vendégek egy-egy koszorú elhelyezésével adóztak az 1956-os események, annak áldozatai emléke előtt a frissen felavatott ’56-os emlékmű előtt.
Ahol a hősüket nem felejtik mindig lesznek újak.