bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Bodroghalom

Bodroghalom címere

Bodroghalom Magyarország Észak-keleti részén a Bodrogköz közepén a szél és a víz formázta halomszerű területen található. A település a Sátoraljaújhelyt Cigánddal összekötő út mentén helyezkedik el. A falu több irányból is megközelíthető: Sátoraljaújhelyről Alsóberecki irányába (15 km), Sárospatak felől (18 km), továbbá Kisvárda- Kékcse – Cigánd – Tiszacsermely útvonalon.

A község első írásos említése 1358-ból való, azonban a régészeti leletek azt bizonyítják, hogy a települést már sokkal régebben lakják. A község birtoktörténete meglehetősen egyszerű, mert a vizektől elzárt főleg pákászattal és állattenyészettel foglalkozó falu nem tartozott a legjövedelmezőbb birtokok közé. A hajdúk és a törökök pusztítása után már csak egy adózó portája maradt. Innen származik Vass János mondája és a Vass János tó elnevezése. Vass János a csónakján szállította át a törököt, majd egyenként vízbe fojtotta őket. A pusztuló lakosságot 1635-ben a pestis teljesen kipusztította. A visszatelepülés nagyon lassan ment.

A község különösen áradáskor úgy körbe volt véve vízzel, hogy Alsóbereckiig  lehetett csónakkal közlekedni. A  Bodrog és a Tisza szabályozása után  a mocsarak és tavak helyén termőterületek keletkeztek és kezdetét vette a földművelés.

1927-ig a Lukai család birtoka volt, utánuk kapta a Luka nevet. A 17. század közepétől a Bocskai család, majd a Vécsey család tulajdonába került. A település 1927-ig egykori birtokosa után a Luka nevet viselte, majd a Bodrogköz homokbuckáira utalva, felvette a Bodroghalom nevet.

Az 1970-es években kelta-kori temetőre bukkantak a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai. A Millennium évében pedig honfoglalás-kori temetőt tártak fel, 28 sírral . Az ásatások során talált leleteket a Nemzeti Múzeum 2001-ben az Év szerzeményei kiállításon mutatta be.

A lakosság száma ma 1457 fő, folyamatosan csökkenő, elöregedő tendenciát mutat. Az elmúlt 20 évben az infrastruktúra sokat fejlődött. Kiépült az ivóvízrendszer, a vezetékes gáz és a telefonhálózat. Polgármesteri hivatala, óvodája, iskolája, egészségügyi központja, gyógyszertára, református és katolikus temploma, tájháza van. Több civil szervezet is alakult az utóbbi években, akik az önkormányzat munkáját hatékonyan segítik. A polgárőrség tevékenységének köszönhetően jelentősen csökkent a bűnesetek száma, a Bodroghalomért Közalapítvány pedig a település kultúráját, hagyományait, oktatását, faluszépítő tevékenységét támogatja, célja a falu működő csoportjainak segítése.

Oldalak: 1 2 3Bodroghalom Hírek

Osztálytalálkozót szervezünk az 1965/66-ban a Bodroghalmi Általános Iskolában végzett öregdiákok számára. Az eseményre 2016 július 23-án, délután 14:00 órától kerül majd sor. Ezúton is kérjük az osztálytársakat […]

50 éves osztálytalálkozó

Véradás Bodroghalomban

Iskolai beíratás-Bodroghalom

Baba-Mama Klub Bodroghalomban

Bodroghalom Programajánló