bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Megkezdődtek a közvilágítás korszerűsítésével kapcsolatos munkálatok Cigánd városában, amelyre a település önkormányzata a Széchenyi 2020 – Környezeti és Energia Operatív Program keretében benyújtott pályázattal közel 46 millió Ft-os vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.

A projekt során Cigánd közvilágítási hálózatának korszerűsítése valósul meg. A fejlesztés célja a meglévő fényforrások korszerűsítése, a közvilágítási költségek csökkentése érdekében, ezért kicserélésre kerülnek a közvilágításban alkalmazott hagyományos kompaktlámpák a korszerű LED-es lámpatestekre.

A közvilágítás biztosítása az önkormányzatokra vonatkozó törvény értelmében az önkormányzat kötelezően ellátandó alapfeladatai közé tartozik. A köz- és térvilágítás az önkormányzat illetékességi területén élők, az átmenetileg itt tartózkodók, a városon áthaladó járművek utasai, illetve a kerékpározók és a gyalogosok életkörülményeit jelentősen befolyásolják. Ez az a terület, ahol keresztezi egymást a gépjármű és a gyalogos forgalom, ezért a megfelelő közvilágítás biztosítása nélkül elkerülhetetlen a biztonságos közúti közlekedés, a közbiztonság, amelyek minősége alapvetően befolyásolja az itt élők és az itt áthaladók közérzetét. Ezért is vált elkerülhetetlenné a régi, elavult közvilágítási hálózat modernizálása, korszerűbbé és energiahatékonyabbá tétele.

A beruházás eredményeképpen az érintett közvilágítási hálózat felvett teljesítménye közel a felére csökken, ami több millió forintos megtakarítást jelent az önkormányzat számára.
Mindezek mellett a megvalósítás során fontos szempont a környezettudatosság és a lakosság ösztönzése az energiahatékonyság fontosságára, a projekt eredményeképpen ugyanis jelentős mértékben csökken az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

A kivitelezési munkákat a MEZEI-VILL Villamosipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (4100 Berettyóújfalu, Puskin u. 12.) végzi. A kivitelezés ideje alatt (2015. szeptember 4-től számított 2-3 héten belül), kérjük a Tisztelt Lakosok szíves megértését az esetleges közvilágítás kimaradásokkal kapcsolatban.
Kedvezményezett: Cigánd Város Önkormányzata
Projekt összköltsége az elnyert támogatás összege: 45 917 104 Ft
Projekt támogatás tartalma: 100%
Cigánd, Értékből lendület!

2015_09_10_cigánd_közvilágítás (1)logo_szechenyi