bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Cigánd

Cigánd címere

A rendszerváltás utáni időszakban a település lassan, de biztosan elindult a fejlődés útján.

Az általános iskolásoknak lehetőség nyílott arra, hogy szervezett körülmények között tanuljanak komoly zenét és modern táncokat, akik országos és nemzetközi sikerekkel öregbítették településünk hírnevét! Vannak olyan növendékek közöttük, akik nagyon komoly szintre jutottak el a zenei tanulmányuk során, például Németh Eszter, aki a Zenekonzervatóriumban folytatta tovább tanulmányait zongora szakon.

Ma Művésztanoda néven működik az intézmény, melyet Némethy Viktória vezet.

Az 1963-ban alakult Zemplén Gyermek és Ifjúsági Néptánccsoport tagjai ’90-es évektől alapiskolai szinten tanulhattak néptáncot Nagy István és Gyöngy Ilona táncpedagógusoktól. Mind a zeneiskolások mind a néptáncosok rendszeresen vettek részt hazai és külföldi fesztiválokon nagy sikerrel! Táncos tehetségekből sem szűkölködik Cigánd, de akire igazán büszkék lehetünk az Román Sándor, az Experidance (http://www.experidance.hu/) koreográfusa és művészeti vezetője.

Sajnos 2007-ben egy kis időre megszűnt a néptánc folyamatos működése, de a lelkes helyi fiataloknak köszönhetően ismét hamar helyre állt a rend. Megalakult a Sarkantyús Néptáncegyüttes. Ma 9 pár alkotja az együttest, melynek vezetője Lőrincz László.

2000-ben adták át, a megújult Nagy Dezső Művelődési Ház és Könyvtárat, valamint a Falumúzeumot, melyek számos rendezvénynek adnak otthont minden korosztály számára. Az intézmények vezetői Némethy András és Tóth Gábor. A Falumúzeum tagja az Országos Tájház Szövetségnek is. Működését az önkormányzat mellett a „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány is segíti.

Oldalak: 1 2 3 4