bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

A Trash Art Magyarország művészeti program hatalmas szobrokkal és installációkkal debütált 2017. májusában a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál keretében, Gödöllőn. Az újszerű stílus, látásmód és eszközhasználat révén a látszólag értéktelen hulladék művészeti alkotásként éledt újjá – és aratott hatalmas sikert a látogatók körében. A szobrokat művészeti, agrár és műszaki egyetemek hallgatói, valamint szakmai és civil szervezetek önkéntesei alkották meg.

2018-ban is a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kísérőporgramja 2018. május 25-27. között.

Az idén a Biodiverzitás a fő téma, azaz a biológiai sokféleség és az ebben bekövetkezett ember okozta hatások kerülnek a fókuszba. Az ember, saját létformájának fenntartása és növekvő igényeinek kielégítése érdekében folyamatosan csökkenti az élővilág változatosságát, a megmaradó helyeket pedig elszennyezi újrahasznosításra nem kerülő hulladékaival.

Az idei kiállításra a Cigánd SE Természetjáró és Bringa Club csapata is nevezett Csupakuka nevű szobrával, melynek építéséhez a dunaföldvári Aztakeservit Értékőr Egyesület és a cigándi Kántor Mihály Általános Iskola tanulói is segítséget nyújtottak.

A szobrot 2018. május 24-én helyezték el a gödöllői Grassalkovich-kastély mellet található parkban a csapat tagjai, melyet egészen 2018. június 30-ig lehet megtekinteni.

A cigándi szobor “Csupakuka” küldetése: Az “alkotás” a szemetet, minta az emberiség saját “művét” a biodiverzitás szörnyszülöttjeként ábrázolja, amely az alkotóját is felfalja. A szörny a karjaiban a földünket tartja, amelyet elfogyasztva egy emberi csontváz jelenik meg mögötte. Mint szobor szimbolikus jelentősége és figyelemfelkeltő szerepe mellett aktuál-funkcióval is bír. A kizárólag újrahasznosított anyagokból készült “alkotás” petpalackfaló szörny is egyben. A száján lehet bedobni az összegyűjtött pet-palackokat és oldalt egy ajtón üríthető. Számtalan szimbolikus jelentősége mellett így akarjuk ösztönözni a lakosokat a szelektív hulladékgyűjtésre! A környezetvédelem fontosságára a szörny csápjaival is célzunk, amelyek végére egy-egy napelem került, amelyek a szörny éjszakai megvilágítását segítik!