bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Térségünk, a Bodrogköz az ország egyik leghátrányosabb helyzetű térsége. A rossz minőségű úthálózat és a természeti adottságok miatt nincsenek tőkeerős, sok embert foglalkoztató vállalkozások, nincs olyan fogyasztói réteg sem, amely igényei kiszolgálására komoly szolgáltatóipar működhetne. Térségünkben a fejlesztések és a munkahely-teremtés az önkormányzatok feladatává lett. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a Kormány is kész ehhez segítséget nyújtani. A megalapozott elképzelésekkel, megfelelő tervezéssel előkészített, életképes projektek megvalósításához igenis lehet forrásokat szerezni! Cigánd Város Önkormányzata évek óta sikeresen pályázik közfoglalkoztatási programok keretében. A járási start mintaprogramok adta lehetőségeknek köszönhetően sikerült létrehozni településünkön zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemet, vágóhidat, térkőgyártó üzemet és asztalosműhelyt.
A következő logikus lépés egy bevételt termelő tevékenység beindítása volt. Ez kettős céllal történt. Egyfelől forráshiányos önkormányzatunknak minden megszerezhető saját bevételre szüksége van. Másfelől egy ilyen tevékenység huszonkét embernek és rajtuk keresztül huszonkét családnak nyújt biztos megélhetést!
A program forrását itt is kormányzati támogatásból tudtuk biztosítani. Az előzetes piackutatás eredményeként a tervezett üzem teljes kapacitását sikerült lekötni. A térség valamennyi bútorkereskedelemmel foglalkozó kiskereskedője jelezte, hogy kész átvenni az elkészített termékeinket. Több vendéglátással és szálláshely szolgáltatással foglalkozó partnerünkkel megállapodásban rögzítettük, hogy esedékes bútorbeszerzéseiket rajtunk keresztül valósítják meg. Megállapodtunk egy országos beszállítói hálózattal rendelkező nagykereskedelmi céggel is, amely vállalta termékeink felvásárlását.
Az eddigi gyakorlati tapasztalatok kedvezőek. Üzemünkben beindult a termelés, dolgozóink képesek teljesíteni az elvárt minőségi és mennyiségi előírásokat. Az előállított bútorokat pedig sikerült egytől-egyig eladni, az első, termékeinkkel megrakott kamion már úton van a megrendelőkhöz!
Mindezek alapján úgy véljük bebizonyosodott, hogy van fejlesztési potenciál a térségben! A közfoglalkoztatás pedig olyan lehetőség amely valódi eszközt biztosít a megalapozott elképzelések megvalósításához!