bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Szép napsütéses időben rendezték meg november 15-én, szombaton a II. Életfa Ültetők Találkozóját. Ismét sokan látogattak el Karosba. Az ide érkezők több mint 50 fát ültettek el.

Az ünnepélyes megnyitónk a Boldogasszony Anyánk közös eléneklésével indult, majd Szabó Péter a Látogató Központ igazgatója, Torma Gábor Karos Község polgármestere és Petraskó Tamás (a BODREMKA Alapítvány képviseletében) mondtak köszöntőt. Mezősi László, Kuruc Kori Hagyományőrző szavalatával zárult a megnyitó. A köszöntők között, pedig Bodroghalmi László énekelt és gitározott.

Ezután elültették az életfákat, melyek mind őshonos magyar  fajták voltak. Finom ebéddel készültek a szervezők. Az ételek elkészítését Márki Bertalan István mesterszakács vállalta magára a Karosi Konyha és helyi asszonyok segítségével. Egész nap nyárson sült bárányt nagyin ízlelett az ide érkezők. Közben korabeli zenét szolgáltatott a Bordó Sárkány Régizene Rend. Akinek kedve volt és kellő bátorsága, az lovagolhatott és íjászkodhatott is.

Délután megérkezett Hidvégi – Üstös Pál, aki túlélési- és navigációs specialista, extrém sportoló, túravezető és a Tisza Nagykövete.  Számos elismerésben és kitüntetésben részesült már. A Közép-Ázsiai Expedíció keretein belül Kirgizisztánból hozott ezer diófából, két darabot a Látogató Központ területén ültettek el.

Ezután az épületben megnyitották  Váradiné Osváth Ilona kiállítását. A tárlat az általa készített keresztszemes munkáit tartalmazta, melyek ábrázolása őskultúránk motívumkincseit jelenítették meg. A Csobajról érkezett gyönyörű kézműves munkákat is bemutattak egy előadás keretein belül.

Besötétedés után és mindenki a szerrakó helyhez “zarándokolt”, hogy őseink tiszteletére fellobbanjon a Szertűz. Megszólaltak a dobok és az ősi énekek. A szertüzet Petraskó Tamás vezényletével gyújtották meg.