bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Fergeteges hangulatban telt Karosban a hétvége, ugyanis 2014. augusztus 16.-án szombaton megrendezték a III. Apraja-Nagyja Sokadalmat a Honfoglalás Kori Látogató Központ területén. A változékony időjárás ellenére reggel esőmentesen kezdődhetett a „Pálinkás jó reggelt!” zenés hívogató, ahol lovas szekérrel, két harmonikással és a Karosi Dalárda közreműködésével indulhatott a menet. Pálinkával és friss pogácsával hívogatták a falu lakosságát egész napos programunkra.

Főzőversenyünkre 13 csapat jelentkezett, akik már korán elkezdték a marhahúsból készült ételek készítését. A délelőtt folyamán színes programokkal vártuk a gyerekeket. 10 órától a sárospataki Huncutka Bábszínház előadását tekinthették meg. Egész nap óriáscsúszda várta a őket, valamint lehetőségük volt egy tűzoltó autó megtekintésére, arcfestésre, lovaglásra. Az egész napos zenei aláfestésről Dj Roberto gondoskodott. Több versenyszámban indulhattak, ahol értékes ajándékokat nyerhettek. Nagy izgalommal telt a délelőtt. Volt futóverseny kicsiknek és ifjaknak, liba- és pulykafogó verseny, ahol a zsákmánnyal térhettek haza, a halfogó versenyen horgász felszereléseket nyerhettek. A kötélhúzás családok között zajlott, a kis művészek, pedig pala rajzversenyen mérhették össze tudásukat. Továbbá a felnőtteknek lehetőségük volt benevezni a legszebb-legnagyobb zöldség/gyümölcs-, a legszebb zöldség/gyümölcskosár-, valamint pálinka versenyre. A bemutató jellegű hagyományőrzés során láthattunk hagyományos szilvalekvár főzést, amit meg is kóstolhattunk, illetve a karosi kertészetben termelt dinnyét és kukoricát is ízlelhettünk.

A mozgalmas délelőtt után jöhetett a jól megérdemelt ebéd, ahol harmonikásaink húzták  a talpalávalót. Utána eredményhirdetés következett. A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt.

A főzőverseny eredménye:

I. helyezett: Berta Tamásné, Marha pörkölt zsemlegombóccal.

II. helyezett: Szabados Ildikó, Három húsos köles kása.

III. helyezett: Vincze Mariann, Marha vadasan.

14 órától Kulcsár Nándor, Karos község polgármestere nyitotta meg rendezvényünket ünnepélyes keretek között.

Fellépőink között volt:

–          Tiszakarádi Mazsorett és Line-Dance csoport

–          Felsőberecki Hagyományőrző Népdalkör

–          Tiszacsermelyi Fiatalok táncos műsora (Horváth Gabriella és Horváth Emil)

–          Karosi Idősek Klubja

–          Karcsaiak Karcsáért Közhasznú Egyesület

–          Karosi Fiatalok Néptánc műsora

–          Sárospataki Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

–          Karcsai Idősek Klubja

Ezúton szeretném megköszönni a résztvevő együtteseknek a színvonalas műsort!

A Miskolci Nemzeti Színház művészei operett, musical- és örökzöld slágerekkel szórakoztatták a közönséget. Név szerint Radnay Erika, Márton András és Ötvös Éva.

Késő délután pedig Újvári Marika közkedvelt magyar nótákkal lépett a színpadra. Ezután kiderült, hogy ki lesz 2014-es évben Karos Kukorica Jancsija és Juliskája. A feladat nem volt más, mint a kukorica morzsolás és fosztás. A tét egy vándorkupa volt, továbbá az első díj 1-1 mázsa kukorica és a Karosi Méhészet jóvoltából felajánlott vegyes virágméz. A második 50-50 kg, a harmadik pedig 25-25 kg kukoricát vihetett haza.

Az este további részében Kolozsvári Zoltán élőzenével lépett a színpadra és aki még bírta tánccal és jó kedvvel zárhatta az estét.

Szeretnénk megköszönni mindazon lakosoknak, dolgozóknak, akik hozzájárultak a rendezvény létrejöttéhez, segítettek a szervezésben és közreműködtek a lebonyolításban.

-ka-