bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Hétvégén 2014. július 5.-én megrendezésre került Karosban a III. Karos – Tobolyka Lovasíjász Kupa – Pozsonyi csata emléknap. 1107 évvel ezelőtt (907. július 4-7) őseink nagy csatát vívtak az Egyesült Európai haddal. Árpád seregének többszörös túlerővel szemben kellett megvédenie a Kárpát-medencét. Mindössze 40.000 fős serege állt szembe a körülbelül 100.000 fős ellenséggel. A pozsonyi győzelem a Magyar Fejedelemség nyugati határát kitolta az Enns folyóig. A bajorok veresége olyan megsemmisítő volt, hogy a németek legközelebb 123 év múlva, 1030-ban indítanak újabb támadást.

Délelőtt nyereg alá kerültek a lovak és elindult a gyakorlás a lovasíjász pályán. A versenyen 7 nevező indult, akik a nagy meleg ellenére eredményesen és sikeresen zárták a versenyt.

A verseny alatt nagy sürgés-forgás volt az üstök körül. Márki Bertalan a sárospataki Bodrog Hotel mesterszakácsa készítette el az ebédet, akinek nagy segítséget nyújtottak a helyi asszonyok. A hagyományokhoz és őseinkhez hűen cipóban tálalt ragulevest szolgáltak fel a versenyzőknek, résztvevőknek egyaránt.

Az ebédet követően kezdetét vette az ünnepélyes megnyitó, mely a Boldogasszony anyánk közös eléneklésével indult. Beszédet mondott Dr. Hörcsik Richard – Országgyűlési képviselő, Petraskó Tamás a Magyar Kultúra Lovagja és Szabó Péter a Látogató Központ igazgatója. Baranyi Gergő és Baranyi Ákos a MINK Egyesület képviseletében és Mezősi László Kuruc Kori Hagyományőrző szavalatát hallhattuk.

A Bodrogközi Információs Pontok csapata sikeresen pályázott a Nemzeti Kulturális Alap felhívására, így kezdetét vette az Őrizd a tüzet! Hagyományőrzés népzenével a Bodrogközben c. projekt, melynek köszönhetően Karosban is felléphetett a cigándi Sarkantyús Néptáncegyüttes. Színvonalas műsorukkal kápráztatták el a közönséget, melyben cigándi keménycsárdást és mezőségi táncokat táncoltak. Őket követték a bodroghalmi Halom Dalkör énekesei, akik szép dallamokkal töltötték be a teret.

Az Igriczek zenekar tagjai visszarepítettek minket az időben és hallhattuk elődeink zenéjét. A kellemes dallamok után harcra került a sor, ahol a lovasíjászok, a Sárospataki Lovagok és a környékbeli hagyományőrzők mérték össze erőiket.

A sokak által várt Lovasíjász Kupa eredményhirdetése következett, ahol minden versenyző jutalmat kapott. Az első helyezet Dr. Kalmár József, második helyezet Révész Lajos Dénes, harmadik helyezet Sajtos István. Különdíjasunk: Kubus Miklós. További résztvevők: Petraskó Tamás, Kovács Gergő, Bajzát Attila.

Délután megérkeztek solymászaink Olajos Csaba szirti sasával és Béres Zsolt vándor sólymával. Sok érdekes dolgot tudhattunk meg a madarakról.

A Baranta bemutató is sok izgalmat tartogatott a vendégek számára. A baranta szó jelentése: fegyveres vetélkedés, megmérettetés, harc; harcra, hadjáratra való felkészülés; törvényesen alkalmazható erőszak, illetve ennek alkalmazása. Kopecsni Gábor és társai bemutatójából megtudhattuk, hogy a karikás ostort mennyi féleképpen lehet használni, hogy a pásztorok a botot mennyi mindenre is használták. A látványos bemutató után Kopecsni Gábor előadását hallhatták, ahol felvidéki gyűjtéseiről láthattunk videókat, mind a botok, mind a karikás ostorok használatát illetően.

A Karos határában lévő Nemzeti Sírkertbe vonultak ki a jelenlevők, ahol méltó módon emlékeztek meg a pozsonyi csatáról egy emlékező szer meggyújtásával.

Visszaérkezve a Látogató Központ területére szertűz gyújtásra került sor, ahol Petraskó Tamás vezetésével gyújtották meg a tüzet. Itt mindenki elrévülhetett a táltos dobok és az ősi énekek ritmusára.

A fotókat készítette: Lajter Imre

-ka-