bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Szociális szövetkezetről szóló konferenciát rendeztek Nagyrozvágyon 2015. május 15-én. A konferenciára meghívást kaptak már működő szociális szövetkezetek, valamint olyan települések vezetői, akik az értékteremtő START közfoglalkoztatási programjukra alapozva vállalták és tervezik szociális szövetkezet létrehozását.

Nagyrozvágyon az önkormányzat részvételével már 2013 óta működik a Rozvágy-Text Szociális Szövetkezet, így mondhatni, hogy „régi motorosként” már rendelkeznek olyan működési tapasztalattal, melyek esetleg jó példaként szolgálhatnak mások számára is. Ezt a két év alatt összegyűjtött tudást és tapasztalatot kívánta a szövetkezet megosztani mindazokkal az érdeklődőkkel, akik információra vágytak a témával kapcsolatban. A konferenciára való meghívást közel 30 település vezetője fogadta el, és a már működő szociális szövetkezetek képviselőivel, és egyéb érintett szervezetek képviselőivel közel 80 érdeklődő vett részt a konferencián.

A konferenciát Hogya Orsolya, Nagyrozvágy község polgármestere nyitotta meg, majd a térség országgyűlési képviselője, dr. Hörcsik Richárd is köszöntötte a résztvevőket. Az előadások sorozatát Hogya Orsolya nyitotta meg, aki immáron már, mint a Rozvágy-Text Szociális Szövetkezet elnöke mutatta be az Önkormányzat és Szövetkezet együttműködését előadásában. Jó gyakorlottként mutatta be Nagyrozvágy példáját, és első kézből jövő, gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. Lehel Andrásné, a Belügyminisztérium, Szociális Szövetkezetek Programkoordinációs Iroda munkatársa előadásában az értékteremtő startmunka mintaprogramok szociális szövetkezet keretei közötti folytatásához adott tanácsokat. A szociális szövetkezetet létrehozni tervező polgármesterek érdeklődve hallgatták előadását, hiszen legfőbb érintettként minden gyakorlati ismeretet és törvényi háttért megkaptak a kezdéshez és működéshez. A kávészünet után a gyakorlati információk és az azokat átadó előadók kaptak teret. Dr. Tóth Gergely, ügyvéd, a Jámbor és Tóth ügyvédi Iroda tulajdonosa a szociális szövetkezetek alakításával és működtetésével kapcsolatos jogi teendőkről és kérdésekről tartotta meg előadását, majd őt követte Hatvani Gábor, az OFA nKft. Észak-magyarországi Regionális Iroda régiós szakmai munkatársa, aki a Kooperáció+ kiemelt projekt szolgáltatásai és tapasztalatai a szociális szövetkezetek fenntarthatóságában címmel tartotta meg előadását. Dr. Jármy Tibor, a DOKTOR SZÓ Kft. vezetőjeként és marketing szakemberként a sorban utolsó előadóként lendületes előadásával igyekezett hangsúlyozni a marketing fontosságát minden szervezet, így a szociális szövetkezetek életében is. Az elhangzott előadások és a témával kapcsolatos kérdések és azok megválaszolásának moderálása Kovácsné Antunovics Ildikó, a Belügyminisztérium, Szociális Szövetkezetek Programkoordinációs Iroda munkatársának irányításával zajlott a konferencia záró lépéseként. A szervező szociális szövetkezet és Nagyrozvágy Község Önkormányzata a sok esetben messziről jött résztvevőket egy vacsorával látta vendégül, ahol kemencében sült, rozvágyi finomságokat tálaltak fel, melyhez az alapanyagok a közfoglalkoztatási program keretében kerültek előállításra.
A résztvevők visszajelzése szerint a konferencia logikai menete és az előadások tartalma kiválóan hozzájárultak a kitűzött cél eléréséhez, azaz a tudásmegosztáshoz a szociális szövetkezetek működésével kapcsolatban.

Érdemes még említést tenni a kétnapos rendezvény második napjáról is, amikor is vásári forgatag keretében szociális szövetkezetek és helyi árusok kínálták portékáikat. A rendezvényen vásári komédiások, gólyalábasok szórakoztatták a közönséget, akik a vásárlás és nézelődés mellett kipróbálhatták a gyertyakészítést, mézeskalács-díszítést és a korongozás mesterségét is. A színpadon egész délután térségi népzenei és néptánc csoportok léptek fel, míg az üstben tepertő sült és lacipecsenye, hurka-kolbász illata csábította a délutánra már megéhező vásári forgatagozókat. A nap végét pedig egy szertűzgyújtás zárta, ahol a Bodrogközi Dobosok közreműködésével hallhattunk énekeket és ősi dobokkal való regőlést.

-va-