bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

A májusfa-állítás hagyományának tisztelegtek Karcsán, április 30-án.  A Karcsaiak Karcsáért Egyesület tagjai, a falugondnokság dolgozóival állították fel egy hatalmas fát a település központjában.

Egykor a májusfát az udvarlási szándékát jelző legény állította a lányos ház portája elé. A 15. századtól elterjedt szokás szerint a szép növésű fát, főként nyárfát, vadkörtét, a barátai segítették kivágni, együtt vitték szerelme otthonához, földbe ásták, vagy a kapufélfához, a kerítéshez erősítették. Fel is díszítették szalagokkal, virágokkal, kendőkkel, sőt több helyen, szerenádot is kapott a lány, aminek elfogadását az ablakában gyújtott gyufa lángjával jelezte leendő párjának.

Erre a szép hagyományra emlékezve díszítenek fát az egyesület tagjai minden évben, majd adnak szerenádot az esti órákban, az egyesület hölgy tagjainak. Most is a fadíszítés után, útnak indultak a férfiak és szebbnél szebb nótákkal köszöntötték a hölgyeket.

Idén először került sor május 1-jén utcabál rendezésére. Sajnos a rossz idő a művelődési központba szorította be a szórakozni vágyókat, de ott is nagyon jó hangulatban telt az első május elsejei utcabál. Reméljük, hogy jövőre is folytatódik ez a szép hagyomány, és együtt ünnepelhetjük újra a május 1-jét.

Köszönet a közreműködésért a Karcsaiak Karcsáért Egyesület tagjainak, valamint Fodor Attilának, aki a zenét szolgáltatta.

-cj-