bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Fejős Zoltán etnográfus, kulturális antropológus legújabb szerzeményét, az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt cigándi emberek történetét feldolgozó „Mert abban az időben lehetett vándorolni” A cigándi amerikások története című könyv bemutatójára került sor a Városi Könyvtárban 2017. november 10-én.

A program nyitásaként a Széptan Alapfokú Iskola növendékei Szigeti Zalán és Kristóf Gellért adtak elő egy-egy zeneművet, majd Kristóf Gellért szavalt verset.

Köszöntőt mondott Ablonczy Dániel, Cigánd Város alpolgármestere, majd Viga Gyula etnográfus, muzeológus méltatta a szerzőt, és mutatta be a kiadványt.

 

Téglás Dezső, nyugalmazott iskolaigazgató rövid visszaemlékezésében osztotta meg a könyvben is szereplő amerikás dédapjáról megmaradt emlékeit, valamint felcsendült a Cigándi föld, cigándi föld című dal is a Csárdás Citerazenekar és Asszonykórus tagjainak közreműködésével.

Fejős Zoltán visszatekintésében beszélt saját életútjáról, az amerikai magyarok kutatásáról, és arról, hogy milyen utat járt be, kiket keresett fel azért, hogy ez a könyv megszülethessen.

A könyvbemutatót könyvdedikálás és kötetlen beszélgetés zárta.

Köszönet illet mindenkit, aki az adatgyűjtésben, adatszolgáltatásban és a könyv megjelentetésben részt vett, vagy bármilyen más módon járult hozzá a kiadvány létrejöttéhez.

 

A kötet Cigánd Város Önkormányzatának gondozásában jelent meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.