bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Cigánd Város Önkormányzata a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozata keretében jelentette meg a legújabb helytörténeti témájú könyvet az Azok az 50-es évek… címmel.

A szerző, Nagy István gondolatai következnek:

„Régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy felszínre kellene hozni az 1950-es évek cigándi világát, történéseit, szegmenseit. Azt a miliőt, melyben 60 évvel ezelőtt éltek e településen. S addig tenni ezt, amíg még nem késő: amíg élnek hiteles tanuk, hiteles adatszolgáltatók. A gondolatot tett követte, így született meg az „Azok az 50-es évek…” című összeállítás. Sokan voltak visszaemlékezők. Olyanok akiknek gyermekkorát vagy ifjúságát jelentették ezek az évek, vagy szüleiktől hallottak e kemény időkről.

Mindenesetre sok őszinte – sokszor keserű – megnyilatkozás látott napvilágot, s ezek a nyilatkozatok kendőzetlenül kerültek be a kötetbe. De példák sora mutatja azt is, hogyan gyúrták át akkor a 13-14 éves fiatalok gondolkodását, hogyan manipulálták a történelmi egyházakat, milyen nehézségekkel küzdött az egészségügy, vagy mennyire kezdetleges volt a szolgáltatás a mai viszonyokhoz képest.

Ajánlom a könyv forgatását minden közelmúltunk iránt érdeklődő fiatalnak és idősebbnek.

Köszönöm a közreműködő cigándiak és elszármazottak hasznos segítségét!”

A könyv 2017. január 22-től elérhető a városi könyvtárban.

A könyv megjelenését Cigánd Város Önkormányzata és a „Mansfeld Péter” pályázat kiírója az 1956-os Emlékbizottság, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.