bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

A trianoni tragédiára emlékezve június 4-ét a Magyar Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek.”

A nemzeti összetartozás napja a magyar történelem egyik legfájdalmasabb eseményéhez fűződik. Nem elsősorban azért, mert ennek értelmében Magyarország elveszítette területének és nemzeti vagyonának mintegy kétharmadát. Hanem azért, mert az elcsatolt területeken több mint hárommillió magyar is élt. A magánéleti tragédiát – legyen szó családi viszályról vagy egy balesetről – minden ember nehezen dolgozza fel. A nemzeti tragédiát egy nemzetnek kell feldolgoznia.

Június 4-én, csütörtökön délelőtt, ennek jegyében ünnepi műsorral készültek a karcsai iskola tanulói a Nagy Géza Művelődési Központban. A felső tagozatos tanulók megható műsora után a nemzeti összetartozás jegyében Kalinák Szabolcs a Bélyi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatója és Balogh Sándor Csabáné a Karcsai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója egy sokat ígérő kapcsolat alapdokumentumaként aláírták a két intézmény között létrejött testvériskolai megállapodást.

-cj-