bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Karcsa Község Önkormányzata 2015. évben 152 főt foglalkoztat a Start közmunkaprogram keretében. A 8 órás közfoglalkoztatottak több programban dolgoznak a község bel-és külterületein egyaránt.

A mezőgazdasági program keretében már egyre több területen gazdálkodik az önkormányzat. A Táncsics utcai fóliasátrakban tovább folytatódik a konyhakerti zöldségnövények termesztése, jelenleg is megtalálható már a retek, hagyma, borsó, kelkáposzta, és a karlábé is a növények között.  Most is több ezer tő palántát készítettek a munkások, melyekből vásárolni lehet majd a falugondnokságon.

A két éve beszerzett kistraktor továbbra is jó szolgálatot tesz a kerti munkák során, mellyel most is vállal sorozást és rotálást is az önkormányzat, érdeklődni a falugondnokság irodájában lehet.

Idén először próbálkozik meg az önkormányzat a Bodrogközben egyedülálló módon, a csicsóka termesztésével. A csicsóka formája és íze leginkább a burgonyához hasonlítható. Édeskés, kicsit a dió ízére emlékeztető zöldség. Nemcsak zöldségféle, takarmánynövényként is hasznosítják. A benne lévő inulin nevű anyagot diabetikus készítmények előállítására használják, de alkoholt és üzemanyagot is gyártanak csicsókából. Reméljük, az eddigiekhez hasonlóan, e növény termesztése is nagyban hozzájárulhat majd a község önellátásának fejlesztéséhez.

A jó idő beköszöntével a virágok kiültetésére is sor kerül a település több pontján, melyek egy részét szintén a közmunkaprogram keretében termesztik meg a munkások.

Március hónapban a falugondnokság dolgozói a tavalyi program folytatásaként tovább szépítgették a Karcsa-tó partját. Szemetet szedtek, parkosítottak és a Táncsics utcai partszakaszon egy stéget építettek, mely szintén az itt lakók kikapcsolódási lehetőségeit szolgálja.

Szintén az elmúlt hónapban sor került a fenyves üdülőterület takarítására. A munkások egy héten keresztül szemetet szedtek, kivágták a felesleges hajtásokat, gazokat, és élhetőbbé, vonzóbbá tették az erdőt és környékét. Ugyanebben az időben a Ságvári utca végén található erdős részt is kitakarították a közmunkások. Több pótkocsi műanyag hulladékot és egyéb szemetet szállítottak el erről a területről.

Annak ellenére, hogy a községünkben is működik a szilárd hulladék elszállítására közszolgáltatás, és évente egy alkalommal lomtalanítási akciót is szerveznek, a lakosok egy része sajnos nem rendeltetésszerűen, hanem szabálysértő módon, illegális hulladéklerakóként használja továbbra is a település egyes területeit. Ezért Karcsa Község Önkormányzata arra kéri a lakosságot, hogy a környezetük tisztaságra fokozattan ügyeljenek és a hulladékot a kihelyezett tárolókba gyűjtsék, valamint a községünkben található értékeket óvják és védjék.

-cj-