bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Ma délelőtt Nagyrozvágyon Farsangi télűző felvonulást, és Kiszebáb égetést terveztek, de a hideg szeles időjárás miatt a rendezvényt a Nagyrozvágyi Általános Művelődési Központban rendezték meg, az eső átrendezte a délelőttöt. De a hideg ellenére sokan érkeztek a művelődési házba, amelyen részt vett, Nagyrozvágy polgármester asszonya Hogya Orsolya is, és bár imitálva, de elűzték a telet és a betegségeket, várva a tavaszt.

,,A bábu elégetésével a tradicionális népi ünnepeken a tél, a böjt és a betegségek megszemélyesítője, a tél el űzője volt. A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bútól és bajtól, így a rengeteg betegség után a kis ovisok, az iskolások és minden jelenlévő nagy kedvvel vett részt az eseményen, remélve, hogy a vírusok is eltávoznak egy időre és végre a tél elmúltával megjelenik a tavasz és a jó idő…”

A rendezvényen a Nagyrozvágyi Óvoda gyermekei és pedagógusai, körbe állták a tüzet, és hangosan kiabálták, énekelték a télűző és tavaszváró rigmusokat:

,,Ég a Kisze lánggal ég, bodor füstje felszáll, Tavaszodik kék az ég, meleg a napsugár Mire füstje eloszlik a hideg, köd szétfoszlik Egész kitavaszodik!”

Míg a Nagyrozvágyi Iskola Mazsorett csoportja csodálatos táncával űzte a telet és csalogatta elő a tavaszt..

A program végén minden kedves jelenlévő gyermeket és felnőttet farsangi fánkkal és meleg teával kínáltak, melyet az óvoda konyhájának dolgozói készítettek e jeles eseményre, köszönet érte. Minden résztvevő gyermeknek és pedagógusnak köszönik a felkészülést és a belefektetett munkát, amivel hozzá járultak a rendezvény színvonalas megvalósításához.