bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Történelmi zarándoklat Kisrozvágyon!

2018 június 15-én pénteken érkezett hozzánk a Kisrozvágy-i születésű, és kötődésű Petraskó Tamás vezetésével a zarándok csapat.
Nagy szeretettel vártuk őket, a helyiek zászlós sorfalat állva adták meg a tiszteletet a lovasoknak.
A történelmi zarándoklat amely Vereckéről indult, és egészen a Dévényi kapuig tart, a Pozsonyi csata 1111.- évi évfordulójának alkalmából lett szervezve .
Az út teljesítése közben közel 900 km-t tesznek meg lóháton..
A fogadáson jelen volt Cigánd Város Polgármestere , és Alpolgármestere is akik községünk Polgármester asszonyával együtt felhelyezték saját szalagjukat a főzászlóra, amely végigkíséri őket a hosszú úton.
Megérkezésükkor jelképesen sóval, és kenyérrel fogadtuk őket melynek jelentése, hogy minden rossz messze kerülje el őket, útjukat kísérje a Jó Isten áldása, és egészségben céljukat megvalósítva érkezzenek majd vissza családjukhoz.
A fogadás koszorúzással folytatódott melyet a Pozsonyi Csatára emlékezve Polgármester asszonyunk a Képviselő testülettel, valamint a lovas zarándokokkal együtt helyezett el az Emlékfalon.
Innen Nagyrozvágyra mentek, ahol szintén szeretetteljes fogadtatás várta őket, majd este vissza jöttek hozzánk, a Művelődési házban vacsorával, valamint a gyerekek közreműködésével egy népi tánccal kedveskedtünk nekik.
Vendégek is érkeztek hozzánk akiknek nagyon örültünk, hogy jelenlétükkel megtiszteltek minket valamint a csapatot, többek között eljöttek a cigándi kerékpáros túrázók akik hasonló eszméket képviselve az összefogás szellemében indultak egy hosszabb útra pár héttel ezelőtt.
Naplemente után tűzgyújtás következett, és a tűz mellett átérzéssel hallgattuk Petraskó Tamás sokat mondó beszédét.
Másnap a zarándokok folytatták hosszú útjukat igazi magyarként soha nem adva fel, küzdve egy nemes cél érdekében.