bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Nagyon jó időben, nagyon nagy érdeklődéstől övezve rendezték meg a XIII. Bélesfesztivált Cigándon 2018. szeptember 15-én.

A Bodrogközi Múzeumportán megtartott rendezvényen az idén is színes programelemekkel várták a látogatókat.

Az esemény megnyitóján köszöntőt mondott Csáki Balázsné, a Bodrogközi Múzeumporta nagykövete, Szabóné Horváth Eszter, a Bodrogközi Múzeumporta vezetője, Oláh Krisztián, Cigánd város polgármestere. A fesztivált megnyitotta Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője.

A köszöntőket követően „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei vehettek át oklevelet a szervezőktől.

A tavalyi évhez hasonlóan, az idén is a fesztivál része volt a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ Idősek Klubja Találkozó, ahol a térség nyugdíjas klubjai (Alsóberecki, Bodroghalom, Dámóc, Cigánd, Felsőberecki, Karcsa, Karos, Kisrozvágy, Nagyrozvágy, Pácin, Révleányvár, Ricse, Semjén, Tiszakarád, Tiszacsermely, Zemplénagárd) mutatkoztak be egy-egy rövid táncos, zenés, prózai műsorral.

A kulturális programban a cigándi művészeti csoportok közül részt vett a Csárdás Citera Zenekar és Asszonykórus, a Sarkantyús Néptáncegyüttes és a Cigándi Gyermek Tánccsoport is. Vendégszerepelt a Debreceni Helyőrségi zenekar és a Lit Family. Színpadra lépett a stand up műfaj képviselője Ricsifiú, valamint Kocsis Janika, aki mulatós zenéjével tette fel a koronát a kiváló hangulatú rendezvényre.

A nap folyamán kiegészítő programokként a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár–statikus, fegyver, harc és gépjármű bemutató, dinamikus harcászati bemutatóján, valamint a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred 3. Gerinc Radar Mérőpont (Bánkút)–alegység bemutatóján vehettek részt az érdeklődők.

A HÍR védjegyes gasztronómiai termékeket Aldebrő, Csernely, a tuzséri Alma Nyugdíjas Klub és Cigánd delegációja mutatta be.

Az idén először a „Fesztivál bélese” címért pályázatot hirdettek, melyre nagyon sok finom, különböző technikával készült sütemények érkeztek be.

A zsűriben Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár elnöke, dr. Juhász Tiborné, a Hagyományok Ízek Régiók Bizottság tagja, az agrárminisztérium képviselője, Gál Béláné,  illetve Stumpf Attila, a Cigándi Járási Hivatal vezetője foglaltak helyet.

Az értékelő bizottság az alábbi sorrendet állította fel két kategóriában:

I. kategória – Sütemények:
1. helyezett: Tiszacsermely Idősek Klubja
2. helyezett: Kisrozvágy Idősek Klubja
3. helyezett: Karos Idősek Klubja
Különdíj: Bodroghalom Idősek Klubja és Felsőberecki Idősek Klubja

 

II. kategória – Kelt bélesek és rétesek
1. helyezett: Almás rózsa kalács – Tuzsér
2. helyezett: Karcsai Idősek Klubja
3. helyezett: Gálné Király Krisztina

 

Különdíj: Semjén Idősek Klubja és Nagyrozvágy Idősek Klubja

 

A szervezők nevében szeretnénk megköszönni minden dolgozónak, önkéntesnek, fellépőnek és minden közreműködőnek az alázatos munkáját, akik nélkül nem jöhetett volna létre a térség egyik meghatározó rendezvénye.

 

Még több fotó:

https://photos.google.com/share/AF1QipPtcXmfzEfnKE7Uczz_j1BsyuT1JFhX_THzFT7XGtG4C0zvrYK4w997Zh68ILWgFA?key=d1BoSElGME1LOEczV0pIbGRMMlgwM2VyMk9TTDZB

(Fotó: Némethy András)