bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Révleányvár

Révleányvár címere

Révleányvár település Magyarországon, azon belül Borsod- Abaúj- Zemplén megyében található, egy kis részén helyezkedik el Bodrogköznek. A településhez nagyon közel van a Tisza folyó, amely elhatárolja Szabolcs- Szatmár – Bereg megyétől. A városok távolsága nagyban befolyásolja a jelenlegi helyzetét. Sátoraljaújhely, mint egy 50 km, míg Sárospatak 45 km. Ez a munkanélküliek szempontjából elszomorító, de aki tudott, ezekben a városokban talált munkát, és nagy örömmel tér vissza az ő számára mindig kedves kis falujába Révleányvárra, ahol még a levegő is más.

A község településszerkezetének kialakulásában a Tisza közelsége és a XIX. Század végi lecsapolások előtt még jelen lévő számos ér és vízfolyás ölelése meghatározó szerepet játszott.

Nevét először 1364-ben Láca határjárásakor említik, akkor még possessionis Leanwar-ként. Révleányvár az Árpád-korban is forgalmas átkelőhely volt Zemplén és Szabolcs között, és a hagyomány úgy tartja, hogy Aba Sámuel király sokat mulatott itt.

A községtől délkeletre a Tisza partján fekvő Várdomb feltehetőleg már ekkor is megerődített hely lehetett. 1381-ben a községet a Várdayak birtokolják, ebben az évben Zsigmond királynak kellett felszólítani a Homonnayakat és Gerényi Lászlót, hogy ne háborgassák az újonnan engedélyezett leányvári vám birtokait. Ez a révjog a továbbiakban még számos összeütközést okozott, mert 1420-ban a Tárkányiak és az Agárdiak is pereskednek érte a Várdayakkal. A régi földvárat 1440-ben említik újra, amikor megerősítik a husziták ellen, részben Kisvárda nyugalmának, részben a zavartalan tiszai átkelésnek a biztosítására.

Oldalak: 1 2 3Révleányvár Hírek

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is megemlékeztünk a “szép korúakról.” Deák Bertalan Révleányvár Község polgármesterének köszöntője után, Dr. Hörcsik Richárd B.-A.-Z. Megye Országgyűlési képviselő […]

Gitároktatás Révleányváron

Révleányvár Programajánló