bodrogkoz.com

Bodrogközi hírportál

Kisrozvágy

Kisrozvágy címere

Magyarország észak keleti régiójában a szlovák határ mellett található a Bodrogköz legkisebb települése, melynek neve Kisrozvágy. A aprócska ősi település Kisvárdától 28 km-re, Sátoraljaújhelytől 31 km-re és Sárospataktól 33 km-re, Nagyrozvágy és Semjén között található. A falu mérete apró, mindössze 8,34 km2.

A település legkorábbi feljegyzései, még Nagyrozvágyot és Kisrozvágyot együtt említik Rozvad néven. Kisrozvágy már az Árpád-korban is lakott település volt. Rozvad az írások szerint ősi királyi birtok volt és a zempléni vár tartozéka. A tatárjárás idején teljesen elnéptelenedett, majd Ádám Igenec és Ambrus nagybirtokosok telepíttették be. 1330-ban a füzéri várnagy, 1350-ben pedig a Kistárkányiak birtoka. 1371-ben Nagyrozvágy és Kisrozvágy szétválik. A XIV. században a település sok erdővel, és kiterjedt vízhálózattal rendelkezett, amiből arra lehet következtetni, hogy csak kevés terület volt alkalmas a földművelésre. A lakosság megélhetését többnyire nem a földművelés, hanem a halászat biztosította.

 

Jelenleg a legfrissebb népszámlálási adatok alapján a település lakónépessége 158 fő, amely 61 családot alkot. A településen élők között a középkorosztály a legnagyobb lélekszámú, de sokan vannak az idősek is, és kevesebb a fiatal. A lakosság kb. 7 %-a tartozik valamilyen nemzetiséghez, akik nagyon jól beilleszkedtek már a település vérkeringésébe.

Kisrozvágy az ország perifériájában helyezkedik el, távol a fővárostól és a nagy városoktól. A legközelebb lévő nagyváros Miskolc, amely közúton körülbelül 90 km-re fekszik a településtől. Ennek következményeként gyakori a fiatalok elvándorlása a nagy városok nyújtotta jobb tanulási- és munkalehetőségek miatt. Aki mégis úgy dönt, hogy itt marad, az a környező kisvárosokban és nagyobb településeken találhat munkát. A faluban élők közül sokan máig is foglalkoznak földműveléssel és állattartással.

A nagy távolság és a nehéz gazdasági helyzet ellensúlyozásaként elmondható a településről, hogy gyönyörű természeti környezetben fekszik, színes történelmi múlttal rendelkezik, és a gyárak szennyező füstjétől mentes a levegője. Aki ide ellátogat egy kis csendes falucskát talál, ahol az emberek úgy élnek, mintha mindenki egy nagy családhoz tartozna. Pihenésre kiválóan alkalmas ez a környék, hiszen itt reggel nem a villamos csengetésére, az autók zúgására, és a nagyváros reggeli rohanásának hangjaira ébredhet, hanem a kismadarak boldog csicsergésére. Nagyokat sétálhat a friss levegőn, megismerkedhet a falusi élet minden mozzanatával. A falu közterei és utcái rendezettek és tiszták. Az utcákat minden kapu előtt virágos kiskertek díszítik. Nagyon barátságos és vendégszerető emberek élnek itt, akik szívesen fogadják az erre látogató vendéget.

Oldalak: 1 2 3Kisrozvágy Hírek

A projekt célja a művelődési ház korszerűsítése, mely otthont ad a településen működő kulturális csoportoknak, a civil szervezetek rendezvényeinek, illetve itt zajlik a települési és […]

Farsang Kisrozvágyon

Ezerverseny Kisrozvágyon

Szépkorúak napja Kisrozvágy

Kirándulás

Kisrozvágy Programajánló